Вівторок, 26 жовтня 2021

28 серпня - Успіння Пресвятої Богородиці

usp28 серпня святкуємо дивовижне закінчення життя однієї з найунікальніших жінок, які будь-коли жили на землі: Матері Ісуса Христа.

Говорити про Марію важко, оскільки ніхто не може собі уявити ту повноту благодаті, якою Вона була наділена. Вона єдина з усіх людей мала повну довіру до Бога. З її вірою не можна порівняти ні віру патріархів і пророків, ні навіть віру Йоана Хрестителя. Вона єдина уповала на Бога безмірно.

Чому свято Взяття на небо Богородиці отримало назву Успіння? Чому померлого називають «усопшим», тобто тим, хто заснув у Господі?

Це слово підтверджує нашу віру в те, що для тих, хто живе у Господі, смерті не існує. Ісус під час мандрівки вживав слово «смерть» тільки стосовно смерті вічної, смерті внаслідок гріха. Про тих же, хто відійшов у світ інший, Він говорив не інакше, як «спить». Наприклад, про Лазаря Ісус сказав: «Лазар, приятель наш заснув. Піду, проте, і розбуджу його» (Ів. 11, 11), а батьки померлої дівчинки почули: «Не плачте, вона не вмерла, вона тільки спить» (Лк. 8, 52).

Під час молитви поміркуймо над Божим задумом щодо нашого воскресіння. Уявіть, на що може бути схожим перебування з Господом. Потім упродовж дня шукаймо можливості «опустити» хоча б малесеньку частинку неба на землю. Іноді досить однієї молитви, щоб усе почало мінятися. Небесна радість і передчуття неба перетворять сум на радість. А це дасть нам силу нести тягарі земного життя і сіяти радість та надію на вічне життя у серцях інших людей.

Найбільше читають